PREDAVAČI

Mirela Alpeza

Dr.sc. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a – Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, u posljednjih 10-ak godina aktivno prati i aktualizira problematiku malih i srednjih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, nositeljica je kolegija Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Zajedno s timom iz CEPOR-a, pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj pružanje podrške u razvoju obiteljskih poduzeća s posebnim naglaskom na izazove prijenosa poslovanja: Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja, istraživanje Business Transfer Barometar – Hrvatska, Forum obiteljskih poduzeća, Klub kupaca malih i srednjih poduzeća i dr. Od 2019. godine, voditeljica je radne skupine na temu Ekosustav za prijenos poslovanja pri Europskom udruženju za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća – TRANSEO.

Zoran Zemlić

Zoran Zemlić direktor je u odjelu financijskog savjetovanja KPMG-a u Hrvatskoj. Diplomirani je ekonomist i ovlašteni računovođa Velike Britanije (UK Association of Chartered Certified Accountants – ACCA) te ovlašteni hrvatski revizor. Pridružio se KPMG-u u Hrvatskoj 2000. godine. Od tada do danas, sudjelovao je u mnogim kupoprodajnim transakcijama koje su uključivale procjene vrijednosti za domaće i strane investitore te dubinska snimanja. Zoran je također sudjelovao na brojnim revizijama u nefinancijskom sektoru. Od 2004. godine radi u odjelu financijskog savjetovanja gdje je bio angažiran na mnogobrojnim due diligence projektima, procjenama vrijednosti, projektima strukturiranja transakcija te u revizijama u različitim industrijskim sektorima, u proizvodnom sektoru, industriji roba široke potrošnje te u farmaceutskoj industriji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tijekom 2010. godine odlazi iz KPMG-a da bi postao član uprave Alternative Private Equity d.o.o., društva za upravljanje private equity fondom Alternative Private Equity FGS, veličine 80 milijuna eura. Sudjelovao je u procesu prikupljanja sredstava za fond, te u analizi i provedbi transakcija, a također je bio zadužen i za odnose sa investitorima. Fond je analizirao preko 150 investicijskih prilika i napravio dvije investicije ukupne vrijednosti 20 milijuna eura. 2014. godine, vratio se u KPMG, gdje je zadužen za M&A aktivnosti, odnosno savjetovanje klijenata prilikom prodaja/ akvizicija društava ili imovine. Također, voditelj je i Grupe za obiteljska poduzeća.

Boris Vukić

Boris Vukić je partner i jedan od osnivača Adizes Southeast Europe (ASEE) i Senior Associate Adizes Institute USA, na kojem je 1995. certificiran za vođenje organizacijskih promjena. Više od dvadeset godina radi kao konzultant u području organizacijske terapije i organizacijskih promjena. Iskustvo u ovom području, stjecao je radeći s klijentima prvenstveno u regiji jugoistočne Europe, ali i s međunarodnim klijentima Adizes Instituta. Uža specijalnost i poseban interes su mu obiteljske tvrtke i tvrtke koje prelaze iz poduzetništva u profesionalni menadžment i osnivači koje žele ili moraju  postati lideri svojih tvrtki. Držao je zapažena predavanja na mnogim poslovnim konferencijama u regiji i vodio nekoliko stotina treninga iz područja organizacijskog razvoja. Osnivač je “ASEE centra za razvoj obiteljskih tvrtki” i pokretač Kluba 2040 koji okuplja pripadnike druge generacije u obiteljskim tvrtkama.  Autor je knjige „Apokrifi menadžmenta“, za koju je inspiraciju dobio u radu s tvrtkama i njihovim liderima. Početkom 2019., objavio je i knjigu “Osnivači, nasljednici, menadžeri”, u kojoj je podijelio svoja desetogodišnja iskustva rada s nasljednicima, osnivačima, kompanijama i obiteljima.

Adnan Misimović

Adnan Misimović je vlasnik i izvršni direktor bosanskohercegovačke distribucijske tvrtke Megamix. Svoju karijeru u obiteljskoj tvrtki, započeo je kao srednjoškolac, kada je tijekom praznika pomagao u obavljanju skladištarskih i administrativnih poslova. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, nakon čega je kao pripravnik dvije godine proveo u regionalnom marketinškom odjelu tvrtke Henkel u Beču. Godinu dana, radio je kao brand manager u Henkelu Srbija, nakon čega se 2011. vratio u obiteljsku tvrtku. U Megamixu je radio u različitim odjelima kako bi stekao uvid u cjelokupno poslovanje, te je 2015. preuzeo operativno vođenje tvrtke. Paralelno s obvezama u tvrtki, završio je i MBA studij na Poslovnoj školi Bled. Član je Kluba 2040, koji okuplja pripadnike obiteljskih tvrtki u regiji.

Boris Popović

Boris Popović, diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a završio je i MBA studij u Poslovnoj školi Bled (IEDC) 2000. godine.
U 1989. godini sa školskim kolegom i prijateljem Branimirom Vukovićem, osniva tvrtke Alarm automatika i Alarm express service. Njihova tvrtka prisutna je danas u 10 zemalja regije, zapošljava više od 150 ljudi i jedan je od lidera u industriji tehničke zaštite u regiji. Društveno je aktivan u nekoliko udruga građana, te je član Partnerskog vijeća Primorsko-goranske županije i Nacionalnog vijeća za znanost. Uz to, predsjednik je Savjeta za konkurentnost urbane aglomeracije Rijeka i Poslovnog kluba PartneRi.

Laura Sallent Cucurella

Laura Sallent Cucurella, diplomirala je ekonomiju na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni, gdje je stekla diplomu za poslovnu administraciju i menadžment. Radila je kao analitičarka, savjetnica i profesorica makroekonomije. Bila je savjetnica u konzultantskoj tvrtki Odgers Berndtson. Karijeru je nastavila kao koordinatorica Centre de Reempresa de Catalunya, platforme za prijenos poslovanja mikro i malih poduzeća. Članica je i odbora za procjenu poduzeća u tvrtki ACCID (Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció).

Andrej Grubišić

Andrej Grubišić započeo je profesionalni put 2002. godine u SAD-u kao financijski analitičar u Sodexho Inc. U 2003. godini u Hrvatskom Telekomu postaje asistent u uredu člana Uprave za financije, nakon čega prelazi u Odjel strategije, gdje upravlja procesom strateškog planiranja za sve članice T-HT grupe. U 2007. godini postaje član Uprave društva za upravljanje investicijskim fondovima Platinum Invest, čiji je suvlasnik do kraja 2008. godine, kada prodaje svoj udio. Nakon toga, postaje direktor korporativnih financija unutar Erste Grupe zadužen za hrvatsko tržište, s fokusom na projekte spajanja i preuzimanja, dokapitalizacije i financijska restrukturiranja. Početkom 2010. godine, osnovao je tvrtku za poslovno i financijsko savjetovanje Grubišić & Partneri. Doktorirao je na Business School Lausanne u Švicarskoj, uz naknadna usavršavanja iz područja korporativnih financija na Harvard Business School i London Business School.

Ferdo Kraljević

Ferdo Kraljević je direktor tvrtke Ferivi Co d.o.o. koja se bavi maloprodajom sportske opreme kvalitetnih i svjetski poznatih brendova (Nike, Reebok, Adidas, Converse, Lacoste, Mikasa, Asics…), a osnovao ju je zajedno sa svojim bratom blizancem Ivicom. Budući da su vlasnici i sami bili aktivni sportaši, svoj entuzijazam i ljubav prema sportu pretočili su u poslovni projekt 1994. godine. Tvrtka uspješno posluje već 25 godina, te kroz organski rast i akvizicije razvija mrežu od 22 prodajna mjesta u gradovima diljem Hrvatske i pet internet trgovina. Ferivi Co ima oko 100 stalno zaposlenih djelatnika te otprilike 20 zaposlenih studenata. U 2007. godini tvrtka je dobila Nike-ovu nagradu JUST DO IT, a 2009. je osvojila nagradu za Nike kupca godine. Braća Kraljević bave se i trčanjem maratona već dugi niz godina. Od 2008. godine sudjeluju u tradicionalnoj polumaratonskoj utrci u Osijeku, a ovaj sportski projekt podržavaju i kao sponzori preko svoje obiteljske tvrtke.

Petra Mezulić Juric

Petra Mezulić Jurić, diplomirala je 2011. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Nakon studija, zapošljava se u poduzeću PricewaterhouseCoopers (PwC) Hrvatska, gdje radi u odjelu revizije. Od 2014. godine, zaposlena je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje kao asistentica sudjeluje u nastavi na kolegijima Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Doktorandica je međunarodnog međusveučilišnog interdisciplinarnog doktorskog studija  Poduzetništvo i inovativnost  Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku. U 2017. godini, obranila je završni rad iz područja prijenosa poslovanja malih i srednjih poduzeća na specijalističkom studiju Poduzetništvo i stekla zvanje sveučilišne specijalistice poduzetništva. U procesu je izrade doktorske disertacije na temu rasta malih i srednjih poduzeća kroz akvizicije. Članica je udruženja ECSB – European Council for Small Business and Entrepreneurship.

Ivan Topčić

Ivan Topčić je, zajedno sa suprugom Mirjanom, osnivač i predsjednik Uprave uspješne obiteljske tvrtke TIM – Kabel, koja posluje od 1992. godine. Tvrtka je danas vodeći distributer kablova u Hrvatskoj s tri poslovnice – u Zagrebu, Splitu i Osijeku. U obiteljski posao su uključena i dvojica sinova – Dorijan i Matija. Povijest tvrtke su obilježili izvrsni poslovni rezultati, uspješno suočavanje s financijskom krizom 2008. godine, kontinuirano povećavanje izvoza te neprestano ulaganje u posao, kao i zaposlenike kao najvrijedniji kapital tvrtke. Tvrtka TIM – Kabel, uz brojne druge pogodnosti za svoje djelatnike, istaknula se i pronatalitetnim mjerama prema svojim zaposlenicima, u sklopu kojih su financijske potpore za novorođenčad, stipendiranje djece zaposlenika, sufinanciranje troškova poroda u privatnoj klinici, te sezonsko zapošljavanje srednjoškolaca i studenata. Ivan Topčić, dobitnik je i nagrade za poduzetnika godine 2014. prema izboru Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika.

Jadranka Mršić Hebrang

Jadranka Mršić Hebrang diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Svoju karijeru započela je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Rukovoditeljica je Direkcije za mikro, mala i srednja poduzeća, nadležna za poslove kreditiranja i razvoja novih proizvoda.  Osim što je zadužena za kreditiranje te unapređenje podrške i kvalitete usluge malim i srednjim poduzetnicima, često sudjeluje na radionicama i seminarima tijekom kojih, u izravnom kontaktu s postojećim i potencijalnim korisnicima, predstavlja mogućnosti pokretanja, ali i modernizacije i proširenja poslovanja.

Andrija Garofulić

Andrija Garofulić je partner odjela savjetovanja društva Mazars Cinotti, s više od deset godina iskustva u poslovima financijskog i poreznog savjetovanja, te je sudjelovao na mnogobrojnim projektima financijskih i poreznih due diligence-a (Gorenje, Rimac Automobili, Greyp bikes, Spačva, Hoteli Podgora i mnoga druga društva iz SME segmenta) te procjene vrijednosti društava. Završio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega se  dodatno usavršio u okviru četverogodišnjeg certifikata ACCA, na temelju čega je dobio licencu ovlaštenog računovođe Ujedinjenog Kraljevstva. Također, stekao je licencu ovlaštenog procjenitelja i sudskog vještaka za financije i poreze Republike Hrvatske. Dio  svoje poslovne karijere proveo je u internacionalnoj revizorskoj kući na poslovima računovodstva i poreznog savjetovanja. Andrija je koautor knjige „Kako se pripremiti za nadzor Porezne uprave“ i autor brojnih stručnih članaka.

Andreja Švigir

Dr.sc. Andreja Švigir diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu, 2018. godine, obranila je doktorski rad pod nazivom “Uloga integriranog financijskog i nefinancijskog izvještavanja u donošenju poslovnih odluka”. Radno iskustvo stjecala je radeći u poduzećima u domaćem i stranom vlasništvu na poslovima uvođenja kontrolinga, njegovih tehnika i metoda s ciljem poboljšanja poslovanja. Predavačica je i edukatorica iz područja kontrolinga te financijskog, troškovnog i upravljačkog računovodstva. Koautorica je knjige „Kontroling – upravljanje iz backstagea“, priručnika te Vodiča za prvu primjenu MSFI (Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja) i revidiranih MRS (Međunarodnih računovodstvenih standarda), te brojnih stručnih članaka. Bila je suurednica i članica nakladničkog savjeta stručnog časopisa Financije i porezi te urednica TEB-ove „Zbirke mišljenja Ministarstva financija“. Koautorica je programa jednogodišnjih školovanja za stjecanje zvanja kontroling menadžera i financijsko računovodstvenog menadžera. U Hrvatskoj udruzi revizora, završila je edukaciju iz područja eksterne revizije i stekla certifikat Ovlašteni revizor. U partnerstvu započinje vlastitu poduzetničku aktivnost u Altius savjetovanju u Zagrebu. Kao članica Uprave, zadužena za područje konzaltinga i edukacija.

Srđan Šimac

Dr. sc. Srđan Šimac je sudac Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, gdje je i voditelj Službe za mirenje. Jedan je od utemeljitelja prakse mirenja u sudovima, i pionir mirenja u Hrvatskoj. Predsjednik je Hrvatske udruge za mirenje (HUM), arbitar, izmiritelj (medijator), trener za medijatore, edukator, predavač i promotor mirenja u zemlji i inozemstvu (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Austrija, Rusija, Bugarska, Albanija, Mađarska, Moldavija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija). Autor je brojnih članka o mirenju, a  doktorirao je na temi “Mirenje kao generator promjena u pravnom sustavu i pravnoj profesiji”. Gost je predavač na brojnim fakultetima, a povezan je i s mnogim međunarodnim medijacijskim organizacijama, među kojima su najznačajnije: JAMS, US (JAMS International Fellow 2010) i Center for Effective Dispute Resolution (CEDR), London. Trener je za suce u Pravosudnoj akademiji. Djeluje kao medijator u sudu i izvan sudova, u domaćim i inozemnim gospodarskim sporovima. Srđan Šimac je međunarodni medijacijski ekspert CEDR-a i EBRD-a, te član CEDR Global Mediation Panel. Dobitnik je nagrade CEDR-a 2012. u kategoriji Alternativnog rješavanja sporova i inovacija građanskog pravosuđa (ADR and Civil Justice Innovation). Nositelj je i priznanja HUM-a za razvoj mirenja u Hrvatskoj, a dobitnik je i nagrada Slovenskog udruženja medijatora 2016. i Who’s Who Legal Commercial Mediation 2011-2016.

Nikola Oršanić

Nikola Oršanić je konzultant s više od 15 godina poduzetničkog iskustva u više projekata. Prodajom vlasničkih udjela u tri pravna subjekta stječe početno razumijevanje i iskustvo u prijenosu poslovanja. Dodatnim edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu u području poslovnog posredovanja odlučuje iskoristiti svoje dugogodišnje iskustvo te usmjeriti se na podršku mikro i malim tvrtkama u pripremi za prijenos vlasništva, procjenu vrijednosti te vođenje kompletne transakcije, a zainteresiranim kupcima nudi podršku kod pronalaženja željenog poslovnog subjekta kao način ulaska u poduzetništvo ili investiciju.

Vanja Cico

Vanja Cico je menadžer za investicije u Finance in Motion, firmi koja savjetuje EFSE fond (European Fund for Southeast Europe) i GGF fond (Green for Growth Fund) i upravlja tehničkom podrškom oba fonda. Vanja je zadužena za portfolio i tehničku podršku u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj i Kosovu. Ima preko 10 godina iskustva u financijskom sektoru i rada sa bankama, mikrokreditnim institucijama i leasing društvima. Prije dolaska u Finance in Motion, radila je za Deloitte u periodu od 5 godina u odjelu za revizije. Vanja je diplomirala poslovnu ekonomiju na Sveučilištu u Beču.

Radojka Hainski

Radojka Hainski, direktorica je Croatia osiguranje mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom d.o.o. Diplomirala je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Po završetku studija, radila je kao profesor matematike i kao IT sistem administrator u Končar Grupi. 1992. godine prelazi u CROATIA osiguranje d.d. u IT odjel, gdje je od 1997. na mjestu voditelja IT infrastrukture. U svibnju 2002. prelazi u Raiffeisen Grupu, gdje radi do 2011. godine. U Raiffeisen mirovinskom društvu za upravljanje mirovinskim fondovima d.o.o. radi na mjestu direktora direkcije upravljanja fondovima i registrom članova i savjetnika Uprave te u RBA na mjestu voditelja middle office tima. U Društvu do imenovanja radi na mjestu voditelja upravljanja imovinom i računovodstva. Član je Hrvatskog aktuarskog društva, te sudjeluje u IAA Financial Risk Committee. Položila je ispite za licencu ovlaštenog aktuara na PMF-u Zagrebu i u organizaciji HAD-a i za upravitelja mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvom u organizaciji HANFA-e. 2011. godine stječe profesionalnu titulu FRM (Financial Risk Manager) u organizaciji Svjetskog udruženja risk profesionalaca (GARP).